Joves (a partir de 12 anys)

Generalment, a aquesta edat, els joves ja tenen clar que volen fer. Només necessiten l’orientació de pares i professors així com el seu recolzament per reforçar la seva formació segons les seves idees, gustos i necessitats.

L’ aprenetatge s’ha de presentar d’una forma atractiva. El recolzament i  reconeixement per part dels pares ajuda a obtenir l’èxit en la seva formació.

També poden participar a l’orquestra, o treballar en un grup instrumental que socialment reforça els seus vincles i la seva evolució musical i personal. Aprenen a coordinar-se amb la resta del grup i a respectar els temps de cadascú.

Aquells joves que abans d’aquesta edat ja feien música els agrada continuar en base a tres motius diferents tot i que de vegades estan lligats entre ells:

  • Perfeccionar al seu instrument per poder fer peces més difícils i més properes als seus nous gustos musicals.
  • Provar un segon instrument pel qual tenen curiositat.
  • Millorar els seus coneixements musicals per arribar a la professionalitat; ja sigui per accedir a conservatoris, escoles superiors de música o a la nostra escola.

Als joves que per primera vegada volen tocar un instrument, els recolzem a la seva elecció i els orientem per treure el millor profit a classe.

Si no es té clar quin instrument triar, a continuació us oferim unes pautes per ajudar a decidir:

PIANO

Agrada als joves per poder tocar les melodies dels seus ídols o compondre les seves pròpies. És un instrument molt complert i interessant perque defineix molt bé la coordinació entre les dues mans i la situació d’aquestes al teclat. De seguida sona bé ja que l’afinació la dona l’instrument i l’augment de la dificultat és progressiu.

VIOLÍ

Al igual que la viola i el violoncel, el violí no té referències i resulta complicat afinar cada nota. S’ha de tenir bona oïda però amb motivació i feina tot es supera. Es recomana per a joves amb paciència i perseverància; persones tranquiles que volen gaudir d’un so que mereix ser escoltat. Tothom pot tocar el violí amb una pràctica regular a casa.

VIOLA

És molt similar al violí. Només s’ha de tenir en compte que les distàncies entre les notes són superiors a les del violí. Per tant, serà més senzill per qui tingui una mà gran.

VIOLONCEL

Tampoc té referències i resulta complicat afinar cada nota. S’ha de tenir bona oïda. Per una altra banda, tocar el violoncel és molt gratificant perque a diferència del violí, la vibració entra al teu cos pel pit i el sents més proper. Hi ha violoncels a la mida de cada edat fins arribar al violoncel d’adults.

GUITARRA

És un instrument molt popular i agrada molt als joves. Pel seu caràcter social agrada molt per tocar en grup.

Fins als 12 ó 15 anys, en el cas dels principiants, s’hauria de començar amb la guitarra clàssica enlloc de l’acústica o l’elèctrica, perque les cordes de la guitarra clàssica són de nylon i al apretar-les contra els trasts no fan tan mal als dits dels guitarristes novells. Més endavant, si es vol una sonoritat diferent es pot canviar a la guitarra acústica o elèctrica, que tenen cordes metàl·liques i el so és més fort.

UKELELE

És un instrument més accesible que la guitarra. Només té 4 cordes i els trasts són més petits que els de la guitarra. És un instrument versátil i divertit que es pot tocar en grup i amb diferents estils des de pop fins a rock i blues.

FLAUTA DOLÇA

Iniciar-se en aquest instrument és molt fàcil. El recomanem per aquells joves que els hi costa apendre música o no poden dedicar gaire temps al seu aprenentatge. Encara que el nivell sigui baix, ja es pot tocar en grup. És molt gratificant.

FLAUTA TRAVESSERA

No resulta difícil llegir les notes pel flautista, ja que només s’ha de llegir una línia de pentagrama. La dificultat radica en aconseguir un bon so. Tot i que té un so molt bonic que enganxa al seu aprenentatge. Se li treu molt de profit tan individualment com en grup. Enfocat a música clàssica o d’arrels més llatines com la bossa nova.

CHALUMEAU

És un instrument amb el mateix cos que la flauta dolça i el mateix broquet que el clarinet. És l’avantpassat del clarinet. És fàcil de tocar i el seu so és suau. Si vols tocar un instrument poc vist, aquest és el teu instrument.

CLARINET

És un dels més apreciats pels joves, tant si volen tocar individualment con a un grup instrumental (combo). Aquest instrument permet la interpretació tant de peces clàssiques com modernes.

És un bon instrument per aprendre a improvitzar, desenvolupant una oïda. Com tots els instruments de vent, treballa amb una sola veu, un sol pentagrama, d’aquesta manera el seu aprenentatge resulta més senzill. És un instrument socialment reconegut a colles, cobles, xarangues i festes.

SAXO

És un instrument més apreciat pels joves i adults que per als nens. Es pot triar entre diverses mides i timbres; però a aquesta edat, el més adient és el saxo alt. El saxo tenor és més ronc i crida més l’atenciò.

És un bon instrument per aprendre a improvitzar, desenvolupant una oïda. Agrada molt i treballant una mica s’aconsegueixen bons resultats. Els amants del jazz troben a aquest intrument un bon mitjà d’expessió.

CANT

La veu és l’instrument més delicat de tots. S’ha de tenir molta cura perque el desgast d’aquest instrument ens pot afectar físicament.

A la nostra escola creiem que les classes de cant haurien de començar cap als 16 anys aproximadament. Depèn de la maduresa física de cada alumne. Tot i així, com hi ha molts nens que volen cantar com a solistes, no en una coral, adaptem per ells unes classes per un grup reduït de nens on els hi comencem a donar les pautes per seu un bon cantant. A partir dels 16 anys es poden començar les classes individuals de cant.